Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ekstremalnie czekoladowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka krupczatka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g

Ponadto

woda 3/4 szklanki
wódka 1 szklanka
śliwki suszone 300 g

Porada

Smak kremu zależy od rodzaju użytych czekolad.Przed ubijaniem warto go spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub dodać odrobinę kakaa.Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ekstremalnie czekoladowe

Kroki postępowania

1
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki.Wrzuć do dużego słoika.Zalej wodą i wódką.Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 2 dni.Od czasu do czasu wstrząśnij słoikiem.Tuż przed czwartym etapem śliwki odsącz na sitku.
Krok 1 - Ciasto ekstremalnie czekoladowe foto
2
Oba rodzaje czekolady posiekaj.Śmietankę zagotuj i zdejmij z palnika.Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.Gdy całość ostygnie włóż do lodówki na minimum 12godzin.
Krok 2 - Ciasto ekstremalnie czekoladowe foto
3
Przygotuj biszkopt.Mąkę przesiej z kakaem i proszkiem do pieczenia.Ostaw.Białka ubij na sztywną pianę.Powoli dodawaj cukier a później po jednym żółtku nadal ubijając.Delikatnie mieszając dodawaj składniki sypkie.Blaszkę do pieczenia wymiarach o wymiarach około 36x25cm wyłóż specjalnym papierem lub folią.Wylej ciasto biszkoptowe,rozprowadź równomiernie.Piecz ok. 35 minut w temp. 180st.
Krok 3 - Ciasto ekstremalnie czekoladowe foto
4
Z gotowego, upieczonego biszkoptu zdejmij za pomocą łyżki wierzchnią warstwę (około 1cm)przełóż na talerzyk,rozkrusz.Biszkopt nasącz ponczem powstałym ze śliwek,wody i wódki.
Krok 4 - Ciasto ekstremalnie czekoladowe foto
5
Masę czekoladową ubij jak zwykłą śmietankę ( nie dodawaj zagęstników).Podziel na dwie części.Pierwszą rozsmaruj na biszkopcie.Ułóż śliwki.Posmaruj pozostałym kremem.Posyp pokruszonym biszkoptem.
Krok 5 - Ciasto ekstremalnie czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 31.12.2014 14:49
bardzo dobre
Margo1 30.12.2014 15:09
Fantastyczne ciacho
cukiereczek 02.10.2014 18:57
czekoladowe wspaniałe ciasto
Róża1 02.10.2014 17:33
też uwielbiam takie ciasta !!!!!!
gosia561 02.10.2014 16:25
moje smaki
inka2012 02.10.2014 15:56
cudownie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak