Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto egipskie
z podanych składników mamy upiec osobno 2 placuszki
6 białek ubijamy na sztywno z 6 łyżek cukru, potem dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 szklanki orzechów włoskich (przemielonych), dodajemy szczyptę proszku do pieczenia
Pieczemy około 17-18 minut
BISZKOPT:
białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem żółtka rozmącamy z wodą i octem, dodajemy do białek z cukrem i ubijamy aż do białości
mieszamy mąki i proszek dodajemy do pozostałych składników, na końcu dodajemy 2 łyżki kakao
pieczmy około 17 minut
MASA:
ucieramy żółtka z cukrami i mąką, dolewamy troszkę mleka, a jego pozostałą część zagotowujemy, gdy będzie wrzeć, dolewamy masę z żółtek i czekamy aż zgęstnieje (najlepiej używać garnka o dużym dnie).
Gdy wystygnie ucieramy z masłem.
ŚMIETANA:
kremówkę ubijamy wraz z cukrem,
żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy chłodną do ubijanych składników
CIASTO SKŁADAMY NASTĘPUJĄCO:
od dołu:
biszkopt/masa/śmietana/ciasto orzechowe/masa/ śmietana/ciasto/śmietana/polewa
SMACZNEGO