Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto DZIAD

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jabłka 4-5 szt
jajko 3 szt
rodzynki 10 dkg
żurawina suszona 10 dkg
kakao 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 20 dkg
masło 1/2 szklanki masła roztopionego

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto DZIAD

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrane orzechy pokroić nożem na drobniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i kakao. Następnie wsypać rodzynki , żurawinę i orzechy. Do jabłek wsypać suche składnik dodać jajka i roztopione wychłodzone masło , dokładnie wymieszać i odstawić na ok. godzinę. Po godzinie jeszcze raz przemieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 01.04.2017 00:27
Ale pychotka!
Jagódka77 22.03.2017 22:11
Pyszne ciasto
Motorek 05.03.2017 15:35
smaczne ciasto
Marcepanowy kącik 05.03.2017 11:45
Nazwa nijak ma się do ciasta :) pięknie I SMACZNIE WYGLĄDA :)
Edita 02.03.2017 10:37
ciekawe ciasto
Iwusia 01.03.2017 22:47
smaczne i łatwe ciacho
gusia1000 01.03.2017 12:14
Fajne ciasto.
dodi 01.03.2017 12:04
apetycznie wygląda
AZgotuj 01.03.2017 10:38
Super wilgotne ciacho:)
tobi1989 01.03.2017 10:33
Fajny ten Dziad ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak