Ciasto dyniowe z orzechami i czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, sezonowe, nie za słodkie ciasto.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • puree z dyni

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    150 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    0.5 szklanki
  • gorzka czekolada

    0.3 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Tortownica, w jakiej piekłam ciasto była o wymiarach: dł. 21 cm, szer. 19 cm, wys. 5 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat