Ciasto dyniowe z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 g
  • jajko

    2 szt
  • olej

    90 ml
  • cukier

    250 g
  • cynamon

    1 łyzeczka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masło

    150 g
  • orzechy

    3 łyżkii
  • rodzynki

    1/4 szklanki
  • śliwki suszone

    5 szt
  • puree

    1 z dyni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopiłam na patelni, rozpuściłam w nim cukier i miód, dodałam bakalie, przesmażyłam krótko i wystudziłam. Jajka, olej i dyniowe puree zmiksowałam, dodałam mieszając mąkę, cukier, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Wylałam owoce w cukrze i maśle na dno zamkniętej formy. Włożyłam na to ciasto. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 175 C) i po 40 minutach było pięknie upieczone. Ostudziłam je na mokrą ściereczkę, żeby łatwiej wyszło i po 15 minutach wyrzuciłam do góry dnem na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 01.11.2012 18:49
Ciasta dyniowego jeszcze nie jadłam ale chyba się skuszę.
rjustysia 27.10.2012 19:29
mam dwie dynie, czekają na fajny przepis, chyba znalazłam ;)
Wacław 09.06.2012 08:49
fajne ciasto !
ilka_86 18.03.2012 21:50
fajny przepis
alaaa 23.01.2012 17:16
nie próbowałam,wygląda ładnie
kasienka23 21.01.2012 17:55
nie jadłam nigdy ciasta dyniowego, chętnie się przekonam jak smakuje :)
MAR3STA 28.11.2011 18:06
świetnie wygląda;)
halina17 28.11.2011 14:49
dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat