Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 szklanki
cukru 1/2 szklanki
masła 1 łyżka
soli szczypta
drożdży 5 dag
cukru waniliowego 2 opakowania
mąka ile ciasto pochłonie
jajko 2
masła 1/2 kostki
cukru 1/2 szklanki
mąki krupczatki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Łyżkę masła roztopić.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
2
1/2 szklanki mleka, szczyptę soli,cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru i drożdże wymieszać razem.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
3
Następnie do powstałego rozczynu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
4
Wsypujemy mąkę ok 3 szklanek. Należy pamiętać, że będziemy musieli dodać jej więcej. Wszystko zależy od tego ile ciasto jej pochłonie.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
5
Dodajemy jajka.A następnie wyrabiamy ciasto.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
6
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
7
Przygotowujemy kruszonkę : 1/2 kostki masła, pół szklanki cukru i mąki krupczatki oraz cukier waniliowy zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto
8
Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną olejem, na wierzchu ciasno układamy śliwki (bez pestek) skórką do dołu i posypujemy cynamonem.Na wierzch trzemy przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ok.40 minut w temp 190 stopni.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 18.06.2014 22:22
mniam mniam :)
Wojt@s
Wojt@s 24.09.2013 11:23
muszę w końcu sam spróbować
czekoladka_m 19.09.2013 13:07
Mniam, przepis jak najbardziej na czasie';)
irenka 17.09.2013 19:41
pyszne ciacho,moje ulubione
Róża1 07.08.2013 17:46
super ciasto!!! niedługo sezon na śliwki:-)
Halina14 23.07.2013 08:50
ciasto na czasie ,dużo świeżych owoców
monisia1977 23.07.2013 06:19
super ciacho
Zdzisław 22.07.2013 14:32
pyszne ciasto na deser
gusia1000 22.07.2013 14:21
Smaczne ciasto.
Robert10 22.07.2013 14:06
super z taką kruszynką
Renata9 22.07.2013 13:58
super pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak