Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
3 szk -
jajko
3 szt -
cukier
3/4 szk -
mleko
3/4 szk -
olej
3/4 szk -
drożdże
1/2 kostki -
truskawki świeże
20 dag
Kruszonka
-
masło
2 łyżki -
cukier
2 łyżki -
mąka
6 łyżek
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na plasterki.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na truskawkach.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)