Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami (na oleju i bez wyrabiania)

5.0
(63)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 szk
jajko 3 szt
cukier 3/4 szk
mleko 3/4 szk
olej 3/4 szk
drożdże 1/2 kostki
truskawki świeże 20 dag

Kruszonka

masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami (na oleju i bez wyrabiania)

Drożdże posypać niewielką ilością cukru i mąki oraz zalać odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na plasterki.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na truskawkach.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 22.05.2016 13:35
pyszne ciasto
as28 22.05.2016 09:23
uwielbiam ciasta z kruszonką
fotoviderek 21.05.2016 22:36
Proste i smaczne :)
sezamek 21.05.2016 21:43
Smak dzieciństwa. Pyszne ciasto.
dodi 21.05.2016 21:32
apetycznie wygląda
Janina 21.05.2016 20:17
Super ciasto;))
noninka77 21.05.2016 19:41
Uwielbiam ciasto drożdżowe ! :)
Wacław 21.05.2016 19:18
szybkie smaczne ciasto :-)
krokus 21.05.2016 19:04
oj jak ja lubię takie ciasta
cukiereczek 21.05.2016 18:38
super ciasto
Konczi 21.05.2016 17:24
pysznie wygląda
mirosława4 21.05.2016 17:11
zjadłabym kawałek :)
Bernadeta1 21.05.2016 14:12
bardzo lubię takie ciasto
Justi2401 21.05.2016 11:57
Wygląda przepysznie i ta kruszonka... mniam!
adelajda 21.05.2016 11:42
moje ulubione ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak