Ciasto drożdżowe z truskawkami (na oleju i bez wyrabiania)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    3 szk
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    3/4 szk
  • mleko

    3/4 szk
  • olej

    3/4 szk
  • drożdże

    1/2 kostki
  • truskawki świeże

    20 dag

Kruszonka

  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże posypać niewielką ilością cukru i mąki oraz zalać odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na plasterki.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na truskawkach.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 22.05.2016 13:35
pyszne ciasto
as28 22.05.2016 09:23
uwielbiam ciasta z kruszonką
fotoviderek 21.05.2016 22:36
Proste i smaczne :)
sezamek 21.05.2016 21:43
Smak dzieciństwa. Pyszne ciasto.
dodi 21.05.2016 21:32
apetycznie wygląda
Janina 21.05.2016 20:17
Super ciasto;))
noninka77 21.05.2016 19:41
Uwielbiam ciasto drożdżowe ! :)
Wacław 21.05.2016 19:18
szybkie smaczne ciasto :-)
krokus 21.05.2016 19:04
oj jak ja lubię takie ciasta
cukiereczek 21.05.2016 18:38
super ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat