Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 5 dkg
masło lub margaryna 10 dkg
cukier wanilinowy 1 szt
truskawki świeże 60-80 dkg
cukier 0,5 szklanki

kruszonka

mąka 10 dkg
cukier 10 dkg
masło 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Drożdże rozpuszczamy w część ciepłego mleka,i 1 łyżki cukru ,pozostawiamy aby wyrosły. Dodajemy jajka i żółta ,sól, cukier, mieszamy. Przesiewamy mąkę,wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę.Ciasto wyrabiamy aż odchodzi od dłoni ,odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wykładamy na wysmarowaną blaszkę,układamy truskawki i posypujemy kruszonką zrobioną z podanych składników.Pieczemy w 180 stopni 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 05.07.2015 21:53
Apetyczne ciasto.
Wafelek2601 05.07.2015 10:43
fajne ciasto
V_kuchareczka 04.07.2015 22:20
świetne ciasto
agnieszka214 04.07.2015 20:48
alez pyszne ciasto
bertpvd 04.07.2015 18:10
Pyszne ciasto !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak