CIASTO DROŻDZOWE Z TRUSKAWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    600 g
  • jajka

    1 sztuka
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    szczypta
  • mleko

    szklanka 1
  • woda

    2-3 łyzki
  • masło

    3 łyzki
  • drożdże

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.
Robimy Kruszonkę: potrzebujemy 4 łyżki mąki, 2 łyzki masła i 2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.
Na wierzch ciasta ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bercik1 15.07.2011 22:44
Lubię takie
Barbara55 23.05.2011 15:52
lubię truskawki i ciasta truskawkowe
Misiakova 01.04.2011 07:20
mniam
IlonaAlbertos 27.01.2011 13:03
Lubię takie ciasta.
amorzenek 18.09.2010 15:15
lubie takie
Krzysztof42 06.07.2010 13:22
super
iwa643 27.05.2010 19:49
a sezon truskawkowy tuz tuz
Gosia_60 17.05.2010 22:58
Takie miałam przez weekend :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat