Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżówe

mleko 1,5 szkl
drożdże 3 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 op
cukier kryształ 1 łyzka
sól 1/2 łyżeczki
mąka 70-85 dag
margaryna 5 dag

Masa serowa

ser biały 1/2 kg
masło 5 dag
jajko 1 op
żółtko jajek 1 op
cukier waniliowy 1 op
cukier kryształ 5 łyżek
budyń 1 łyżka

Kruszonka

masło 5 dag
mąka 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl

Dodatkowo

rabarbar 20 dag
cukier waniliowy 1 op
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, cukry, sól oraz jajko i żółtko. Dokładnie wszystko mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wyrabiam dokładnie ciasto, aby było elastyczne. Ciasto oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto
2
W malakserze miksuje masło, cukry, jajko i żółtko. Dodaję pokruszony ser oraz budyń. Dokładnie wszystko razem miksuję.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto
3
Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładam na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto
5
Na cieście rozsmarowuję masę serową.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto
6
Na serze układam kawałki rabarbaru. Oprószam cukrem waniliowym i cukrem kryształem.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto
7
Wierzch posypuję kruszonką. Piekę około 60 minut w temperaturze 155 stopni.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 06.05.2014 21:54
zapewne pyszniutki;)
Magula 06.05.2014 18:26
Smakowałoby mi, moje smaki
adelajda 06.05.2014 18:07
lubię ciasta z owocami :)
agnieszka214 06.05.2014 17:29
lubie ciasta drodzowe a z rabarbarem super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak