Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z serem i posypką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 30 dag
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
margaryna 1/3 sztuki
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżka

NA WIERZCH

ser biały pół kg
żółtko jajek 3 sztuki
cukier pół szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie

POSYPKA

margaryna 1/3 sztuki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia pół łyżeczki
mąka 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem i posypką

Do garnuszka wlać mleko i lekko podgrzać. Dodać do tego drożdże i cukier i wymieszać. Poczekać aż wyrośnie. Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać i zrobić rowek na środku. Do rowka wbić żółtka, jajko, dodać rozczyn z drożdży i wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania wlać letnią, roztopioną margarynę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadki, dodać mąkę. Zostawić do wyrośnięcia. Ser zmielić, utrzeć mikserem. Następnie dodać cukier i mieszać. Dodać żółtka i nadal ucierać. Dodać budyń a na końcu pianę z białek. POSYPKA Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić. Do tortownicy wysmarowanej margaryną wyłożyć ciasto drożdżowe, na to masę serową, i na to dać posypkę. Piec w 180 st. ok. 35-40 minut. Posypać można na koniec cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 20.04.2014 11:29
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak