Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni. Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta. Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500 500 gramów
mąka kokosowa 200 gramów
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 50 gramów
cukier 1 szklanka
sól 0.4 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
jajko 3 sztuki
masło 82% 250 gramów

Kruszonka:

masło 82% 125 gramów
mąka pszenna typ 500 125 gramów
cukier 125 gramów
mąka kokosowa 125 gramów

Dodatkowo:

rabarbar 6 sztuk
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem Zewy

Drożdże wymieszać w mleku. Obie mąki przesiać do miski, dodać sól i cukier i wymieszać.
Zetrzeć masło na tarce do miski z mąką. Mleko z drożdżami wlewać do miski i mieszać składniki za pomocą widelca. Gdy się połączą zagnieść ciasto i zakryć ściereczką do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrasta obrać rabarbar, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące. Połączyć składniki kruszonki.

Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, na cieście rozłożyć rabarbar a na nim kruszonkę. Zakryć blachę ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 55 minut.
Potem wyjąć formę, wystudzić ciasto i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak