Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem Zewy

5.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni. Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta. Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500
500 gramów
mąka kokosowa
200 gramów
mleko
1 szklanka
drożdże świeże
50 gramów
cukier
1 szklanka
sól
0.4 łyżeczki
Sklep Prymat
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
jajko
3 sztuki
masło 82%
250 gramów

Kruszonka:

masło 82%
125 gramów
mąka pszenna typ 500
125 gramów
cukier
125 gramów
mąka kokosowa
125 gramów

Dodatkowo:

rabarbar
6 sztuk
mąka
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem Zewy

Drożdże wymieszać w mleku. Obie mąki przesiać do miski, dodać sól i cukier i wymieszać.
Zetrzeć masło na tarce do miski z mąką. Mleko z drożdżami wlewać do miski i mieszać składniki za pomocą widelca. Gdy się połączą zagnieść ciasto i zakryć ściereczką do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrasta obrać rabarbar, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące. Połączyć składniki kruszonki.

Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, na cieście rozłożyć rabarbar a na nim kruszonkę. Zakryć blachę ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 55 minut.
Potem wyjąć formę, wystudzić ciasto i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak