Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem Zewy
Drożdże wymieszać w mleku. Obie mąki przesiać do miski, dodać sól i cukier i wymieszać.
Zetrzeć masło na tarce do miski z mąką. Mleko z drożdżami wlewać do miski i mieszać składniki za pomocą widelca. Gdy się połączą zagnieść ciasto i zakryć ściereczką do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrasta obrać rabarbar, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące. Połączyć składniki kruszonki.
Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, na cieście rozłożyć rabarbar a na nim kruszonkę. Zakryć blachę ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 55 minut.
Potem wyjąć formę, wystudzić ciasto i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.