Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 kilogram
mleko ciepłe 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 150 gram
cukier puder 3/4 szklanki
kruszonka
mąka pszenna typ 650 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 50 gram
ponadto :
rabarbar 1/2 kilograma
cukier 3 łyżki
drożdże świeże 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Zaczynam od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Całe jajka i żółtka miksuję z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Następnie miskę odstawiam do nagrzanego do 50°C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.

Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego ciepłe mleko i mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną i dokładnie wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i łyżce mąki. Dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.

Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
2
W tym czasie przygotowuję formę, smaruję ją masłem i obsypuję mąką.

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanej formy, nakrywam lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
3
Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
4
Rabarbar mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
5
Składniki kruszonki mieszam i zagniatam tak, aby powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
6
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
7
Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 14.06.2014 21:39
uwielbiam to ciasto
mysza75 01.03.2014 09:48
Pyszne ciacho
anemon 10.12.2013 16:11
Jeszcze przyjdzie nam trochę poczekać na rabarbar.
Alex_M 10.12.2013 12:40
wspaniała drożdżówka :) też lubię z rabarbarem!
anemon 02.12.2013 16:57
@czekoladka_m, w takim razie do dzieła...
czekoladka_m 02.12.2013 12:06
Ale mi narobiłaś chęci na drożdzowe;):)
IZABELA29 12.08.2013 06:53
u mnie już rabarbaru niestety nie ma..
ben-ka 11.08.2013 22:43
drożdżowe z rabarbarem.....to musi być pyszne!
smakoszek 10.08.2013 18:14
pyszne,takie bardzo lubię:)
anemon 05.08.2013 17:28
Bardzo się cieszę, taki miałam cel Teresa.
teresa18 05.08.2013 16:52
ale ktoś mi narobił smaka
Magula 04.08.2013 08:02
Mniam ale pyszności
Małgorzata9 03.08.2013 21:51
uwielbiam ciasta drożdżowe
IZABELA29 03.08.2013 21:06
dawno nie robiłam ale narobiłaś mi chęci na takie ciacho
everay 03.08.2013 21:05
uwielbiam rabarbar:)
alaaa 03.08.2013 20:40
pachnące i smaczne,idealne na lato
malaczarna23 03.08.2013 20:13
uwielbiam takie ciasto:)
halina17 03.08.2013 18:40
Dobre ciasto.
Zdzisław 03.08.2013 18:25
jakie dobre ciasto
joanna__s 03.08.2013 17:46
Bardzo lubię kruche ciasto z rabarbarem. Pycha.
Dorota59 03.08.2013 15:27
bardzo lubię rabarbar
Janina 03.08.2013 15:17
Lubię takie smaki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak