Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Kroki postępowania
Całe jajka i żółtka miksuję z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Następnie miskę odstawiam do nagrzanego do 50°C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego ciepłe mleko i mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną i dokładnie wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i łyżce mąki. Dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.
Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanej formy, nakrywam lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.