Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe z pigwą

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 100 g
cukier 1 szkl
rodzynki 1 garść
jajko 4 szt
olej 1 szkl
mleko 1 szkl
mąka 4 szkl
pigwa 200 g

kruszonka

cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
margaryna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z pigwą

Kroki postępowania

1
Nasypujemy składniki w kolejności: drożdże (pokruszone), cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąka.
Krok 1 - Ciasto drożdzowe z pigwą foto
2
Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 3 h.
Krok 2 - Ciasto drożdzowe z pigwą foto
3
Następnie wszystko miksujemy na gładką masę.
Krok 3 - Ciasto drożdzowe z pigwą foto
4
Dodajemy rodzynki i pigwę pokrojoną w kostkę.
Krok 4 - Ciasto drożdzowe z pigwą foto
5
Przygotowuję kruszonkę: łączę margarynę z mąką i cukrem.
Krok 5 - Ciasto drożdzowe z pigwą foto
6
Nalewam ciasto na wysmarowaną blachę. Posypuję kruszonką. Piekę w 180 st przez ok. 30 min.
Krok 6 - Ciasto drożdzowe z pigwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.11.2014 13:20
jestem amatorką pigwy i chętnie spróbowałabym takiego ciasta
Noruas 05.05.2014 10:56
dziękuję za miłe opinie!
Megg 05.05.2014 07:24
Pyszne drożdżowe ciasto
Pyszota 05.05.2014 00:17
pycha ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak