Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

mąka 45 dag
mleko 1/4 l
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
drożdże 3 dag
cukier 10 dag
margaryna 10 dag

KRUSZONKA

mąka 12 dag
cukier 5 dag
margaryna 10 dag

DODATKOWO

rabarbar 3 laski
maliny świeże 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Pokruszyć drożdże. Wymieszać z cukrem, lekko podgrzanym mlekiem i 2-3 łyżkami mąki. Całość dokłądnie rozrobić i przykryć ściereczką. Pozostałość mąki wsypać do miski. Dodać jajko, sól, margarynę i wyrobiony wcześniej zaczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem foto
2
Umyć rabarbar i maliny. Rabarbar pozbawić skórki i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem foto
3
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną brytfannę.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem foto
4
Posypać po nim pozbawiony skórki i pokrojony rabarbar i umyte maliny.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem foto
5
KRUSZONKA: Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić kruszonkę. Posypać po owocach. Wstawić do piekarnika w 180 st. i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z malinami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak