Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
cukier 2 szklanki
drożdże 100 gram
mleko 2 szklanki
olej rzepakowy 1.5 szklanki
mąka pszenna 1 kg
cukier waniliowy 1 sztuka

Nadzienie

mak 100 gram suchy mielony
jajko 1 sztuka
miód prawdziwy 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
aromat migdałowy
wiśnie w syropie 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami


Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, mleko i olej - NIE MIESZAĆ. Przykryć ściereczką i zostawić na noc.
Mak zalać wrzątkiem ( ok. 1/2 szkl.) wymieszać. Do letniego dodać żółtko, miód i kilka kropli aromatu. Białko ubić, pod koniec partiami dodać cukier puder i wymieszać z makiem.
Do zaczynu dodać mąkę i cukier waniliowy i krótko wymieszać mikserem. Odstawić na 10 -15 minut.
Łyżką wykładać ciasto na przemian z masą makową i wciskać wiśnie. Bez wyrastania wstawić do piekarnika z temp.180 stopni na 50 minut. Po upieczeniu można polukrować i posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.10.2016 22:02
fajny przepis
Wacław 24.01.2016 12:18
dla mnie pyyycha :-)
Ola1984 24.01.2016 10:53
Mniam, uwielbiam takie wypieki :)
Ewelina1991 24.01.2016 10:00
pysznie tu!!!
misia53 23.01.2016 23:12
barddzo pięknie wygląda
norweska20 23.01.2016 22:58
idealne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak