Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 sztuki
śmietana 30% 150 ml
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło
drożdże 25 g
sól szczypta
truskawki świeże 400 g

Kruszonka

mąka 100 g
masło 100 g
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami

Robimy zaczyn z drożdży:
Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, mąki i wlewamy śmietankę.
Czekamy aż powiększy swoją objętość ok. 15- 20 minut.
Następnie dodajemy resztę składników sypkich oraz jajka, mieszając mikserem ok.5 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy aż masa będzie gładka i elastyczna, wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 11:41
pyszne ciasto, dla mnie smak lata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak