Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami
Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, mąki i wlewamy śmietankę.
Czekamy aż powiększy swoją objętość ok. 15- 20 minut.
Następnie dodajemy resztę składników sypkich oraz jajka, mieszając mikserem ok.5 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy aż masa będzie gładka i elastyczna, wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!