Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
mleko 1 szklanka
masło 100 g
jabłka 6 sztuk
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkiem

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju, mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki dodajemy do przesianej mąki, mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką.
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie, kiedy podwoi swą objętość, wykładamy je do prostokątnej natłuszczonej formy. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut
Pieczemy w temperaturze 190 stopni o. 40 minut, gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.Kiedy wystygnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak