Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże
5 dkg
mleko
3/4 szklanki
cukier
2,5 łyżki
sól
3/4 łyżeczki
Sklep Prymat
mąka
3,5 szklanki
oliwa
2 łyżki
jajko
1 sztuka

Jabłka

jabłka
1 kg
galaretka cytrynowa
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. Wkruszamy drożdże. Do miski dajemy przesianą mąkę i resztę składników, wszystko dokładnie wyrabiamy.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie obrane jabłka ścieramy i smażymy na patelni ok. 7 minut.

Następnie wsypujemy galaretkę i jeszcze troszkę smażymy. Odstawiamy i chłodzimy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy, dajemy masę jabłkową i zwijamy.

Przekładamy na wysmarowaną blaszkę i dajemy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ApplePie 23.02.2017 12:56
Pychota. Do kawki idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak