Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 5 dkg
mleko 3/4 szklanki
cukier 2,5 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
mąka 3,5 szklanki
oliwa 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Jabłka

jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. Wkruszamy drożdże. Do miski dajemy przesianą mąkę i resztę składników, wszystko dokładnie wyrabiamy.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie obrane jabłka ścieramy i smażymy na patelni ok. 7 minut.

Następnie wsypujemy galaretkę i jeszcze troszkę smażymy. Odstawiamy i chłodzimy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy, dajemy masę jabłkową i zwijamy.

Przekładamy na wysmarowaną blaszkę i dajemy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ApplePie 23.02.2017 12:56
Pychota. Do kawki idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak