Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło lub margaryna

    20 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    2 i pół szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • śmietana 12%

    2 łyżki

Dodatkowo

  • czarna porzeczka

    3 szklanki
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Porzeczki oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Drożdże rozcieramy ze śmietaną.
2.Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder,dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców ,następnie wbijamy jajka,dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 x 25 cm.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami.Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
5.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i podajemy.
Babeczka35
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.07.2015 07:20
Dziękuję:)
Aannkaa82 04.07.2015 18:47
Bardzo apetyczne ciacho :)
Babeczka35 04.07.2015 14:28
Dziękuję:)
Zdzisław 04.07.2015 11:52
pyszne słodkości
Aleksandra/Olcia 04.07.2015 10:35
wyśmienite ciasto
Babeczka35 04.07.2015 10:35
Dziękuję,było pyszne:)
IZABELA29 04.07.2015 10:32
jakie fajne
Ifa 04.07.2015 10:26
Musiało być przepyszne :-)
W poszukiwaniu inspiracji 04.07.2015 09:17
Na pewno smaczne :)
olkaaa 04.07.2015 09:06
robię podobne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat