Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami i kruszonką
Drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka i pozostawić do podrośnięcia na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, sól i cukier. Wlać resztę mleka, olejek rumowy oraz roztrzepane widelcem jajka.
Hakiem robota wyrabiać ciasto ok. 4 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać ok. 7 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką i wyłożyć do formy, gęsto powkładać plasterki obranych jabłek.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany do 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.