Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe cytrynowe
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i kisiel cytrynowy bez cukru, wymieszać i zrobić po środku miejsce na kubek
W kubku rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wstawić do mąki i przykryć na około 10 minut, aby drożdże podrosły.
W tym czasie zmiksować żółtka i 1 jajko ze szczyptą soli i cukrem. Pod koniec miksowania dodać aromat cytrynowy. Ja miksowałam do rozpuszczenia cukru.
Do mąki dodać zmiksowane jajka i rozczyn, wymieszać, wyrabiając dodać skórkę kandyzowaną.
Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ręki dodać tłuszcz i wyrobić.
Ciasto przełożyć do formy. Ustawić formę na garnku z ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika. Ja wstawiłam do zimnego i ustawiłam na 180 stopni. Czas pieczenia około 50 minut.
Ja trochę przegapiłam więc skórka jest mocno brązowa ale jeszcze nie spalona:)
Przepis znalazłam w sieci ale niestety nie pamiętam adresata. Polecam, jeszcze gorąca:)