Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką kruszonką na wierzchu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na serowe nadzienie:

  • ser ricotta

    300 gramów
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki

Na ciasto drożdżowe:

  • drożdże

    50 gramów
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • borówka amerykańska

    250 gramów

Na kruszonkę:

  • mąka pszenna

    0.25 szklanki
  • masło 82%

    50 gramów
  • cukier

    0.25 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem:

Krok 1 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem foto
Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Wstawić do lodówki. Drożdże rozkruszyć w palcach do dużej miski. Wsypać cukier, wlać mleko, olej i wbijać jajka.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem foto
Na końcu do miski wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem foto

Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy.
Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21x30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 10.11.2018 23:24
Dziękuję dziewczyny. To ciasto ma jeszcze tą zaletę, że można je zrobić z dowolnymi, sezonowymi owocami.
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:54
No właśnie takie piekę podobnie tylko bez masy serowej. Pychotka;)
bietka 05.11.2018 09:07
Bardzo smaczne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat