Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    6 szkl
  • mleko ciepłe

    1 szkl
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    2 szkl
  • sól

    szczypta
  • jajko

    4 szt
  • olej

    1/2 szkl

Kruszonka

  • masło

    50 g
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
Mąkę przesiewamy do miski,z drożdży,łyżeczki cukru,2 łyżek mąki i odrobiny letniego mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Do mąki dodajemy mleko,jajka (odrobinę zostawiamy do posmarowania bułki),wyrośnięte drożdże,olej sól,cukier.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
Mieszamy wszystko drewnianą łyżką,aż się połączy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
Potem znowu mieszamy i odstawiamy na kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy i wykładamy na blaszki.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
Z tej ilości ciasta wychodzi 2 duże keksówki 35x10 Po wyłożeniu ciasto zostawiamy, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Składniki kruszonki rozgniatamy w rękach ,ta ilość wystarcza na posypanie całego ciasta.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
Pieczemy w piekarniku w temp. 175-180 *C ok.35-40 minut. Czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika.Bułka jest gotowa gdy stukniemy w dno i słyszymy głuchy odgłos. Po wyjęciu bułki studzimy na kratce.
benka
Składniki do wypieku ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 12.12.2016 18:58
Dziękuję , to ciasto zawsze się udaje, nawet tym co się boją drożdżowego.
gusia1000 12.12.2016 08:58
Na pewno jest dobre.
jan_mag 11.12.2016 20:06
Lubię takie
Bernadeta1 11.12.2016 18:06
lubię takie drożdżowe ciasto, proste i smaczne
w mojej kuchni 11.12.2016 18:02
lubię i często takie piekę
Konczi 11.12.2016 17:43
prosto i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat