Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru

    2 szklanki
  • drożdży

    12 dag
  • jajek

    5 sztuk
  • masło

    nie cała paczka
  • zimne mleko

    2 szklanki
  • mąki

    1 kg
  • zapach

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wsypać nie całe 2 szklanki cukru, 12 dag drożdży ( drożdże pokruszyć) , 5 całych jaj, nie całą paczkę masła ( rozdrobnić nożem) na to wlać 2 szklanki zimnego mleka. Po nalaniu mleka lekko zamieszać tak aby składniki się połączyły. Zostawić na 8 - 9 godzin. Potem wsypać mąkę , szczyptę soli i zapach. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blachę . Można dać owoce i zrobić kruszonkę z masła , cukru i mąki. Upiec 45 - 50 min w temp. 180 st C.

PORCJA NA DWIE BLASZKI LUB JEDNĄ DUŻĄ.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 07.05.2012 19:15
super
Iwusia 17.01.2012 23:02
piękne ciacho wyszło
kotlet 04.03.2011 23:21
pyszności
Kate131 19.02.2011 09:21
fajne
stokrotka 25.12.2010 12:34
niezłe
IlonaAlbertos 19.12.2010 21:52
Wygląda smakowicie.
IZABELA29 06.08.2010 10:26
łatwe w zrobieniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat