Ciasto dam

Ciasto dam

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada 80%

    12 dag
  • cukier

    12 dag
  • mąka

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • smazona skórka pomarańczowa

    12 dag
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na polewę:
90g czekolady gorzkiej 70%
50g masła
1 łyżka wody
Przygotowanie ciasta:
120g czekolady połamać na kawałki. Włożyć do małego garnka,dodając 2 łyżki wody,rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu lub na parze bez mieszania,zdjąć z ognia, dodać 100g masła:pozostawić aż się rozpuści.
Oddzielić żółtka od białek.Utrzeć żółtka z 120g cukru na puszystą białą masę.Dodać czekoladę rozpuszczoną z masłem, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać po łyżce do masy czekoladowej, mieszając delikatnie.
Wysmarować formę i włożyć do niej ciasto. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 205 C.Ciasto położyć na metalowej siatce i wystudzić.
Zrobić polewę - 90g czekolady włożyć do małego garnka, dodać 1 łyżkę wody, rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu(lub na parze), bez mieszania. Zdjąć z ognia, dodać 50g masla: pozostawic aż się rozpuści. Oblać ciasto. Poczekać aż polewa stwardnieje i ozdobić ciasto smażoną skórką pomaranczową. Skórkę pomarańczową tak rozłożyć, żeby była na każdym kawałku jak będzie ciasto krojone.
Uwaga:
ciasta nie wkładać do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat