Ciasto czeskie z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyzeczka
  • margaryna

    1 łyzka
  • miód

    3 łyzki
  • śmietana gęsta

    4 łyzki

KREM

  • kasza manna

    10 łyzka
  • cukier

    0,5 szkl
  • mleko

    900 ml
  • masło

    200 g

POLEWA

  • kakao

    4 łyzki
  • cukier

    4 łyzki
  • masło

    4 łyzki
  • woda

    2 łyzki

DODATKOWO

  • powidła śliwkowe

    5 łyzek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

KREM:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.

CIASTO:

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.

Uwaga!

Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!

Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).

Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.

Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

POLEWA:

Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.

Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę.

Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.

Odstawiamy do „przegryzienia”

PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 18.08.2014 10:01
wyśmienite ciasto :)
Wiktoria29 17.08.2014 09:40
muszę wypróbować ten przepis
fotoviderek 17.08.2014 09:01
Pysznie się zapowiada :)
Kuchenka 17.08.2014 08:11
przepysznie wygląda
IwonaDD 16.08.2014 22:02
pychota!!!
2milutka 16.08.2014 21:35
uwielbiam takie
Janina 16.08.2014 21:10
Świetne ciacho;)
Mniam 16.08.2014 20:57
Wygląda bardzo apetycznie. Nie robiłam jeszcze takiego, a przepis mi się podoba :)
halina17 16.08.2014 20:24
Dobre ciasto.
Ola1984 16.08.2014 20:24
Bardzo apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat