Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-malinowe Billa
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Tortownicę (22cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go dokładnie tłuszczem.
W rondelku umieścić czekoladę, dżem (150g) i śmietanę i mieszaj na małym ogniu, aż całość stanie się gładka. Wlej do tortownicy.
W misce mieszaj kakao z 125ml wrzącej wody, aż całość będzie gładka, a następnie dodaj mleko, wanilię i dżem. W dużej misce, utrzyj masło i cukier na puszystą masę, dodaj pojedynczo jajka, mieszając po dodaniu każdego.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli do oddzielnego pojemnika. Dorzuć suche składniki do mieszanki kakaowej, wymieszaj z maślaną masą, a następnie dołóż maliny. Wymieszaj całość.
Wlej mieszaninę do tortownicy, aż pokryje całkowicie polewę. Piecz 35 do 40 minut, lub do odpowiedniego wypieczenia. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w foremce na 15 minut.
Podawaj na ciepło (z lodami waniliowymi) lub na zimno, ze świeżymi malinami.