Ciasto czekoladowo - orzechowe

Ciasto czekoladowo - orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    10 dkg
  • cukier

    10 dkg
  • jajka

    4 sztuki
  • czekolada gorzka

    10 dkg
  • orzechy włoskie

    15 dkg
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

DODATKOWO

  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rozdzielić żółtka od białek, białka ze szczypta soli ubić na sztywno. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, rozpuścić w mikrofali.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier . Żółtka dodać do miski miksera, nadal miksując. Letnią czekoladę , wlać do masy. Zmiksować.
Do ubitych białek dodać zmielone orzechy i tartą bułkę . Przełożyć do masy, wymieszać . Foremkę o pół okrągłym dnie, wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto i wyrównać .
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 40 minut.
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Dekorować kawałkami orzechów.
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

05.10.2017 09:01
Lubię ciasta czekoladowe. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat