Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z serem
1. Ciasto: mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do tego przesianą mąkę wraz z innymi produktami. Wymieszać. Wlać olej i mleko. Na koniec dodać dżem i miksować do otrzymania jednolitej masy.
2. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 30x25.
3. Ser: twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtko, na końcu przesianą mąkę, chwilę miksujemy. Gotowy ser nakładamy łyżką (małe placki) na ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
4. Polewa: masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i śmietanę. Mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy. Wylać na upieczone lekko ostygnięte ciasto.