Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 szklanki -
olej
3/4 szklanki -
cukier
1 szklanka -
mleko
1 szklanka -
jaja
2 sztuki -
kakao
3 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
dżem śliwkowy
4 łyżki
Ser:
-
twaróg
1 kostka -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
żółtko jajek
1 sztuka -
mąka pszenna
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Polewa:
-
masło
100 gramów -
kakao
3 łyżki -
cukier
1/2 szklanki -
śmietana 30%
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z serem
1. Ciasto: mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do tego przesianą mąkę wraz z innymi produktami. Wymieszać. Wlać olej i mleko. Na koniec dodać dżem i miksować do otrzymania jednolitej masy.
2. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 30x25.
3. Ser: twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtko, na końcu przesianą mąkę, chwilę miksujemy. Gotowy ser nakładamy łyżką (małe placki) na ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
4. Polewa: masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i śmietanę. Mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy. Wylać na upieczone lekko ostygnięte ciasto.
Zamiast śmietany 30% można użyć mleka.![]()
Komentarze (10)