Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z mascarpone
Sprawdzony, domowy przepis na ciasto czekoladowe z masą z aksamitnego serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz polewą owocową o smaku żurawinowym. Wyśmienity deser, który lubi błyskawicznie znikać z talerzy.
Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone
CIASTO CZEKOLADOWE
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i upiec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.
Pozostawić do wystygnięcia i przeciąć na 3 cienkie warstwy.
W jednej warstwie wyciąć malutkim kieliszkiem otwory, co w ostatniej warstwie, pod czerwoną galaretką, stworzy dekoracyjny efekt.
KREM MASCARPONE
Serek i śmietanę przed użyciem dobrze schłodzić.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ubić na sztywno kremówkę i połączyć z serkiem.
Na koniec zmiksować rozpuszczoną żelatynę.
Masę podzielić na połowę. Część wyłożyć na dolną warstwę, szybko rozsmarować i nakryć drugą warstwą. Wyłożyć resztę masy i nakryć ostatnią warstwą z dziurkami. Ciasto obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
POLEWA OWOCOWA
Galaretkę owocową namoczyć w zimnym soku żurawinowym i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce albo kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na ciasto i odstawić do stężenia.