Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy

4.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na suflet czekoladowy - bardzo łatwe, szybkie i smaczne ciasto. Mało pracy, składników, a efekt rewelacyjny. Przekonaj się sam!

Składniki:

gorzka czekolada 140 gram
masło 40 gram
białko 4 sztuki
cukier 40 gram
sól 1 szczypta
chili Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy

Z tym przepisem na suflet czekoladowy, łatwo i szybko (w mniej niż 30 minut!) upieczesz foremki z pysznym ciastem.

Dowiesz się:

  • jak przygotować foremki do sufletów czekoladowych? 
  • jak najlepiej roztopić i przyprawić czekoladę do sufletów?
  • jak wyrobić słodką masę do foremek?
  • ile piec suflety czekoladowe - w zależności od tego czy środek ma być płynny czy wypieczony. 

Przepis na suflet czekoladowy w 4 krokach

1

Foremki do sufletów wysmaruj masłem i wstaw do lodówki. 

2

Czekoladę pokrój w kostkę i roztop w kąpieli wodnej, pamiętając, żeby woda nie wrzała, tylko była bardzo gorąca, a miska jej nie dotykała. Do roztopionej czekolady dodaj masło i ewentualnie chili, dobrze wymieszaj i wyjmij miskę z kąpieli wodnej.

3

Ubij białka ze szczyptą soli. Do piany dodawaj po łyżeczce cukru, nadal ubijając. Delikatnie połącz białka z czekoladą, mieszając masę od spodu, tak aby była napowietrzona i nie straciła puszystości. Rozlej masę do schłodzonych foremek i wyrównaj. Jeżeli podczas nakładania masy brzegi foremki się zabrudzą, należy je dokładnie wytrzeć, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.

4

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz suflety przez 8 minut, jeżeli chcesz, by środek był płynny, lub przez 12 minut, jeżeli ma być spieczony.

Jeśli spodobał Ci się przepis na suflet czekoladowy, oceń przepis i wypróbuj kolejne propozycje na suflet.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 16.01.2013 20:39
pięknie wyrósł
eliza135 16.01.2013 12:13
ekstra suflet
wyattearp 15.01.2013 07:39
NIGDY NIE ROBIŁAM SUFLETU ALE CHYBA SIĘ SKUSZĘ I ZROBIĘ
Katarzyna34 14.01.2013 18:50
wygląda bardzo apetycznie
Sylwia26 14.01.2013 17:51
ale słodkości.. mniam
Gracer 14.01.2013 17:43
prezentuje się bardzo ładnie
Konczi 14.01.2013 17:33
mniam wygląda cudnie
Anna169Hosz 14.01.2013 17:30
Śliczny i pewnie pyszny.
Iwka 14.01.2013 17:30
wygląda pięknie
eMMe 14.01.2013 17:29
Musi być pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak