Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy
Z tym przepisem na suflet czekoladowy, łatwo i szybko (w mniej niż 30 minut!) upieczesz foremki z pysznym ciastem.
Dowiesz się:
- jak przygotować foremki do sufletów czekoladowych?
- jak najlepiej roztopić i przyprawić czekoladę do sufletów?
- jak wyrobić słodką masę do foremek?
- ile piec suflety czekoladowe - w zależności od tego czy środek ma być płynny czy wypieczony.
Przepis na suflet czekoladowy w 4 krokach
Foremki do sufletów wysmaruj masłem i wstaw do lodówki.
Czekoladę pokrój w kostkę i roztop w kąpieli wodnej, pamiętając, żeby woda nie wrzała, tylko była bardzo gorąca, a miska jej nie dotykała. Do roztopionej czekolady dodaj masło i ewentualnie chili, dobrze wymieszaj i wyjmij miskę z kąpieli wodnej.
Ubij białka ze szczyptą soli. Do piany dodawaj po łyżeczce cukru, nadal ubijając. Delikatnie połącz białka z czekoladą, mieszając masę od spodu, tak aby była napowietrzona i nie straciła puszystości. Rozlej masę do schłodzonych foremek i wyrównaj. Jeżeli podczas nakładania masy brzegi foremki się zabrudzą, należy je dokładnie wytrzeć, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz suflety przez 8 minut, jeżeli chcesz, by środek był płynny, lub przez 12 minut, jeżeli ma być spieczony.