Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z mascarpone

4.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepyszne połączenie warstw i smaków! Z tym przepisem przygotujesz wyśmienite ciasto czekoladowe z mascarpone i owocową polewą.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 2 szklanki
kakao 3-4 łyżki
jajko 3 duże sztuki
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cukier trzcinowy 1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
olej 1/2 szklanki
śmietana gęsta 1 szklanka

~ KREM

serek mascarpone 500 gramów
śmietana kremówka 2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki
mleko 1/2 szklanki

~ POLEWA owocowa

sok żurawinowy 1 szklanki
galaretka czerwona 1/2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z mascarpone

Sprawdzony, domowy przepis na ciasto czekoladowe z masą z aksamitnego serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz polewą owocową o smaku żurawinowym. Wyśmienity deser, który lubi błyskawicznie znikać z talerzy.

Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone

1

CIASTO CZEKOLADOWE

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i upiec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Pozostawić do wystygnięcia i przeciąć na 3 cienkie warstwy.
W jednej warstwie wyciąć malutkim kieliszkiem otwory, co w ostatniej warstwie, pod czerwoną galaretką, stworzy dekoracyjny efekt.

2

KREM MASCARPONE

Serek i śmietanę przed użyciem dobrze schłodzić.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ubić na sztywno kremówkę i połączyć z serkiem.
Na koniec zmiksować rozpuszczoną żelatynę.

Masę podzielić na połowę. Część wyłożyć na dolną warstwę, szybko rozsmarować i nakryć drugą warstwą. Wyłożyć resztę masy i nakryć ostatnią warstwą z dziurkami. Ciasto obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

3

POLEWA OWOCOWA

Galaretkę owocową namoczyć w zimnym soku żurawinowym i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce albo kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.

Kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na ciasto i odstawić do stężenia.

Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone to tylko jedna z wielu pysznych propozycji na deser w serwisie Doradca Smaku.  

Wypróbuj także:

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 28.01.2017 13:48
wspaniałe :)
Edith85 28.01.2017 08:55
Ale pyszności
Babeczka35 28.01.2017 08:10
Pyszne ciasto.
MałaMi89 27.01.2017 23:59
No i zgłodniałam w środku nocy :D
Renataj 27.01.2017 22:10
Bardzo apetyczne ciasto:)
Krzysztof15 27.01.2017 20:48
pyszne ciacho
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 20:16
Wspaniałe i kuszące ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak