Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
jajko
6 sztuk -
mąka
1 szklanka -
kakao
1/2 szklanki -
cukier
3/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Masa śmietankowa
-
śmietana 30%
1/2 litra -
biała czekolada
20 dag -
usztywniacz do bitej smietany
2 sztuki -
DODATKOWO:
-
czekoladowe wiórki
-
kawa rozpuszczalna
1/2 szklanki -
malinki
-
alkohol
Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z malinkami
Masa śmietankowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, ale uważać, aby ponownie nie zastygła.
Śmietanę ubić z dodatkiem usztywniaczy i do prawie już gotowej śmietany wlać płynną czekoladę, wszystko razem ubić do zgęstnienia.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu, przeciąć na dwa lacki i nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem na dolny placek wyłożyć 3/4 całej śmietany, posypać malinami i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą śmietany, ozdobić czekoladowymi wiórkami i malinkami.
Komentarze (10)