Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    2 szkl
  • olej rzepakowy

    125 ml
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • kakao

    2 łyzki

KREM

  • mleko

    400 ml
  • olej

    125 ml
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    3 łyzki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyzki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • krakersy

    200 g

SOLONY KARMEL

  • masło

    150 g
  • brązowy cukier

    0,5 szkl
  • cukier drobny

    0,5 szkl
  • miód prawdziwy

    100 ml
  • śmietana 30%

    250 ml
  • sól morska

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:

Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.

Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.

Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.

Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.

KREM :

250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.

Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spód tortownicy kładziemy 1 blat , wyciągamy połowę kremu.

Przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy i wylewamy resztę kremu.

Przykrywamy ostatnim , dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy solony karmel.

SOLONY KARMEL :

Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.

Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.

Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 13.06.2015 20:41
wyśmienicie wygląda
Ada-Gaba 02.05.2015 21:07
fajny przepis
Iwona32 16.12.2014 19:30
bardzo smaczne:)
Motorek 06.08.2014 08:20
apetycznie wygląda
Lidzia 06.07.2014 15:51
Podoba mi się. Zapisuję.
wwwiolka 06.07.2014 07:45
Bardzo fajny przepis.
migotka28 05.07.2014 22:46
wygląda obłędnie:)
barbara11561 05.07.2014 22:04
wygląda "BOSKO"-chciałoby sie porwać kawałek:)
mirosława4 05.07.2014 20:14
jestem ciekawa smaku tego ciasta prezentuje się kusząco :)
agnieszka214 05.07.2014 18:39
fajne połączenia smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat