Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).
Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
MASA:
Ugotować budyń: pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczony budyń, gotować do zgęstnienia. Całkowicie wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, wmiksować do budyniu.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połaćzyć szpatułką z budyniem.
{oierwszy blat czekoladowy posmarować dzemem, nałożyć prawie całą masę (zostawić 3 łyżki na górę), przykryć drugim bletem, posmarować pozostałą masą, posypać wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladą. Odstawic do lodówki do stężenia na kilka godzin.