Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Baza do biszkoptu
-
olej rzepakowy
0,75 szklanki -
woda
0,5 szklanki -
cukier
1 szklanka -
kakao
3 łyżki
Biszkopt
-
jajko
5 sztuk -
cukier
0,5 szklanki -
mąka pszenna
1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Masa
-
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mleko
400 ml -
cukier
4 łyżki -
laska wanilii
-
śmietana 30%
500 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki -
konfitura niskosłodzona
1 słoiczek
Dekoracja
-
wiórki kokosowe
-
czekolada gorzka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).
Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
MASA:
Ugotować budyń: pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczony budyń, gotować do zgęstnienia. Całkowicie wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, wmiksować do budyniu.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połaćzyć szpatułką z budyniem.
{oierwszy blat czekoladowy posmarować dzemem, nałożyć prawie całą masę (zostawić 3 łyżki na górę), przykryć drugim bletem, posmarować pozostałą masą, posypać wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladą. Odstawic do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)