Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Baza do biszkoptu

  • olej rzepakowy

    0,75 szklanki
  • woda

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    3 łyżki

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Masa

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    400 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • laska wanilii

  • śmietana 30%

    500 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • konfitura niskosłodzona

    1 słoiczek

Dekoracja

  • wiórki kokosowe

  • czekolada gorzka

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Wszystkie składniki bazy do biszkoptu umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, nastęnie wystudzić.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę - przesiać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).

Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.

MASA:

Ugotować budyń: pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczony budyń, gotować do zgęstnienia. Całkowicie wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, wmiksować do budyniu.

Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połaćzyć szpatułką z budyniem.

{oierwszy blat czekoladowy posmarować dzemem, nałożyć prawie całą masę (zostawić 3 łyżki na górę), przykryć drugim bletem, posmarować pozostałą masą, posypać wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladą. Odstawic do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

GeneracjaXYZ 30.11.2016 21:49
Pyszności :)
asiatok 16.07.2016 21:00
czekoladowe- najlepszy antydepresant:)
gosia56 02.10.2015 09:28
super ciasto;)
Katarzyna47 29.09.2015 15:52
Nie wiem czy mi się uda ale muszę spróbować, wygląda doskonale i na pewno jest pyszne.
ttrytka 25.09.2015 21:40
Smakowite kalorie
wyattearp 25.09.2015 12:34
pyszne !!!!!!!!!!
Ada-Gaba 24.09.2015 23:23
wspaniały deserek
ben-ka 24.09.2015 07:54
Apetyczne ciasto !
Franciszek 24.09.2015 00:47
dobre do kawy
Bernadeta1 23.09.2015 18:27
bardzo lubię ciasta z takim kremem i chętnie bym zjadła kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat