Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką
Ciasto czekoladowe: w rondelku roztopić 20 dag masła, dodać 10 dag czekolady, 25 dag cukru pudru i wodę. trzymać rondelek nad małym płomieniem, do czasu, aż składniki połączą się w gładką masę. Przestudzić. W misce roztrzepać 8 jajek z 50 ml śmietany. Dodać mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną masę czekoladową. Wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 50 minut. Ostudzić.
Śmietanę 36% ubić. cały czas ubijając dodać pozostały cukier puder wymieszany ze śmietan-fix.
Na cieście czekoladowym rozsmarować kilka łyżek bitej śmietany, równomiernie rozłożyć pokrojoną galaretkę i wyłożyć resztę śmietany. Po wierzchu obficie posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.