Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • jajko

    4 szt
  • czekolada mleczna

    200 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • rodzynki

    200 g
  • margaryna

    250 g
  • cukier drobny

    200 g
  • mąka pszenna

    170 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

POLEWA

  • śmietanka

    50 ml
  • mleko 3,2%

    50 ml
  • czekolada mleczna

    100 g
  • czekolada deserowa

    50 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margaryne oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypac bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.
śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę , cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat