Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czekoladowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szkl.
czekolada gorzka 2,5 tabliczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
jajko 6 szt.
masło lub margaryna 1 kost.
orzechy laskowe mielone 3 łyżki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowe

Masło lub margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej z pokruszoną czekoladą co jakiś czas mieszając . Żółtka utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puszystą masę następnie połączyć z rozpuszczoną masą czekoladową dodać mąkę , kakao , zmielone orzechy , skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia całość wymieszać tak aby powstała jednolita masa . Na koniec do powstałej masy dodać ubite na sztywno białka z pozostałym cukrem , dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką . Gotową masę wylać do wysmarowanej foremki keksowej i piec w temp. 170 st. ok. 30 min. po tym czasie sprawdzić patyczkiem jeśli będzie suchy to wyłączyć a jeśli nie to zmniejszyć temp. do 150 i piec jeszcze ok. 10 min. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową gotową lub zrobioną samodzielnie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.04.2015 15:43
bardzo dobre
Margo1 28.03.2015 16:59
Lubię takie ciasto
Wafelek2601 20.03.2015 19:56
Pyszniutkie ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak