ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1,5 szkl.
  • czekolada gorzka

    2,5 tabliczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • jajko

    6 szt.
  • masło lub margaryna

    1 kost.
  • orzechy laskowe mielone

    3 łyżki
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło lub margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej z pokruszoną czekoladą co jakiś czas mieszając . Żółtka utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puszystą masę następnie połączyć z rozpuszczoną masą czekoladową dodać mąkę , kakao , zmielone orzechy , skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia całość wymieszać tak aby powstała jednolita masa . Na koniec do powstałej masy dodać ubite na sztywno białka z pozostałym cukrem , dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką . Gotową masę wylać do wysmarowanej foremki keksowej i piec w temp. 170 st. ok. 30 min. po tym czasie sprawdzić patyczkiem jeśli będzie suchy to wyłączyć a jeśli nie to zmniejszyć temp. do 150 i piec jeszcze ok. 10 min. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową gotową lub zrobioną samodzielnie .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 10.04.2015 15:43
bardzo dobre
Margo1 28.03.2015 16:59
Lubię takie ciasto
Wafelek2601 20.03.2015 19:56
Pyszniutkie ciasteczko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat