ciasto czarno-białe

ciasto czarno-białe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek dopieczenia

    2 łyżeczki
  • oliwa

    12 łyzek
  • mleko

    0,5 litr
  • cukier waniliowy

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ciasto czarno-białe

Cukier, żółtko i oliwę ucierać, potem wlać powoli wodę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. wymieszać. Dodać ubitą pianę. wymieszać.
Podzielić na dwie części : do jednej dodac kakao i upiec dwie babki.
Masa:
mleko (trochę odlać) zagotować z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Do odlanego mlela dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyzki pszennej. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić - powinna wyjść masa podobna do budyniu.
Utrzeć z jedną kostką masła. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Na przemian przekładać upieczone babki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

kielcok1 04.01.2012 14:30
no i fajne
Krzysztof42 11.10.2010 13:52
fajne
Zofia12 06.05.2010 14:28
mniami, mniami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat