Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 -
mąka
2 szklanki -
cukier
1,5 szklanki -
kakao
1 łyżka -
proszek dopieczenia
2 łyżeczki -
oliwa
12 łyzek -
mleko
0,5 litr -
cukier waniliowy
1
Przepis i sposób przygotowania ciasto czarno-białe
Podzielić na dwie części : do jednej dodac kakao i upiec dwie babki.
Masa:
mleko (trochę odlać) zagotować z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Do odlanego mlela dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyzki pszennej. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić - powinna wyjść masa podobna do budyniu.
Utrzeć z jedną kostką masła. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Na przemian przekładać upieczone babki.
Komentarze (3)