ciasto czarno-białe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek dopieczenia

    2 łyżeczki
  • oliwa

    12 łyzek
  • mleko a

    0,5 litr
  • cukier waniliowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier, żółtko i oliwę ucierać, potem wlać powoli wodę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. wymieszać. Dodać ubitą pianę. wymieszać.
Podzielić na dwie części : do jednej dodac kakao i upiec dwie babki.
Masa:
mleko (trochę odlać) zagotować z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Do odlanego mlela dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyzki pszennej. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić - powinna wyjść masa podobna do budyniu.
Utrzeć z jedną kostką masła. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Na przemian przekładać upieczone babki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kielcok1 04.01.2012 14:30
no i fajne
Krzysztof42 11.10.2010 13:52
fajne
Zofia12 06.05.2010 14:28
mniami, mniami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat