Ciasto cytrynowe z konfitura morelowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5
  • cukier

    300 gram
  • śmietana

    140 ml
  • cytryny

    4
  • rum

    1.5 lyzki
  • masło

    80 gram
  • mąka

    240 gram
  • proszek do pieczenia

    0.5 lyzeczki
  • cukier puder

    150 gram
  • konfitura morelowa

    3 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj jajka, cukier, smietane, starta skorke cytrynowa, rum, sol i roztopione maslo.
Wymieszaj make z proszkiem do pieczenia w osobnej misce i dodaj do masy jajecznej. Ubij na gladka mase.Wlej mase do brytfanny wysmarowanej maslem.i wylozonej papierem do pieczenia. Wloz do piekarnika (180C) na ok 50-60 min.
Wyciagnij ciasto i odloz dna 10 min do wystudzenia.
Podgrzej konfiture z morel i posmaruj ciasto.
Nastepnie zabierz sie za polewe cytrynowa. Do garnuszka dodaj starta skorke cytrynowa, sok z 1 jednej cytryny oraz cukier puder. Mieszaj, az cukier sie calkowicie rozpusci i powstanie syrop. Posmaruj ciasto i wloz wylaczonego, ale jeszcze cieplego piekarnika na 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 13.09.2012 18:41
uwielbiam takie ciasta
Iwusia 06.06.2012 23:42
ale puszyste ciasto - mniam !
caralajna 28.05.2012 07:48
musi być smaczne
mariel78 12.05.2012 06:59
super
teresa18 18.03.2012 18:16
świetne
iziona 18.03.2012 18:09
Pyszniutkie:)
pioge7 18.03.2012 17:14
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat