Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto cytrynowe I

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
cukier 3/4 szkl.
cytryna 4 szt.
śmietana gęsta 3/4 szkl.
jajko 7 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kost.
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto cytrynowe I

mąkę,2 łyżki cukru pudru,proszek do pieczenia i margarynę wysypać na stolnicę i zagnieść ciasto jeśli trzeba wlać odrobinę śmietany aby ciasto było jednolite,rozwałkować je i wyłożyć wysmarowaną foremkę lub tortownicę wstawić do piekarnika w temp.200st.i podpiec ok.10min.wyjąć ciasto z piekarnika.Cytryny wyszorować szczoteczką osuszyć i wycisnąć z nich sok a następnie wymieszać ze śmietaną,cukrem i jajkami dokładnie połączyć ze sobą i wylać na podpieczone ciasto,ponownie wstawić do piekarnika w temp.170st.i piec jeszcze ok.godziny,po wystudzeniu posypać pozostałym cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.12.2012 08:07
bardzo lubię ciasta o smaku cytrynowym
gosia56 15.12.2012 22:10
napewno pyszne
agnieszka214 15.12.2012 13:52
pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak