Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • olej

    1 szklanka
  • cytryna

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • biała czekolada

    10 dag
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny wyszorować i z jednej zetrzeć skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok z cytryn i przelać do szklanki, dopełnić wodą mineralną ma powstać cytrynowa lemoniada.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać na najmniejszych obrotach miksera.
Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, lemoniadę cytrynową oraz mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym teraz ciasto mieszamy delikatnie łyżką na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
Dużą formę do keksa 35 cm długości wykładamy na dnie papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy około 60 minut w temp. 170 st do suchego patyczka.
Biała czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić ciemna czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

30.09.2017 08:14
Ciasta cytrynowe są pyszne. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat