Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe
Białka z dodatkiem soli (szczypta) ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek. Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 20 minut w temp. 180C
Masa budyniowa:
Do naczynia wlewamy sok z cytryny dodajemy 1 szklankę wody oraz cukier. Gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy budyń. Przelewamy i gotujemy masę budyniową. Masło ucieramy mikserem, dodajemy zimny krem.
Na upieczony biszkopt dajemy masę budyniową - wstawiamy do lodówki.
Pianka cytrynowa.
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody, pozostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy mikserem dodajemy cukier puder i powoli tężejącą galaretkę.
Wlewamy na masę budyniową. Na piance układamy herbatniki i polewamy lukrem (sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, tak aby masa lukrowa była gęsta) Lukrem polewamy po herbatnikach. Dekorujemy plasterkami z cytryny.