Ciasto cynamonowe z orzechami włoskimi

Ciasto cynamonowe z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    520 g
  • cukier

    170 g
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • sól

    ½ łyżeczki
  • jajka

    2
  • smietana 18%

    250 ml
  • naturalny jogurt

    250 ml
  • olej

    120 ml
  • orzechy włoskie

    100 g
  • cynamon

    3 łyżeczki
  • cukier

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, sodę i sól wymieszać razem w jednej misce. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Orzechy włoskie i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z cukrem. Keksówkę (30x12cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto pieczemy w temperaturze 150C przez 65-70 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat