Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Cycki Murzynki"

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 6 szt
cukier 1 szklamka
mak 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

budyń śmietankowy 1 szt
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 1/2 l
masło 82% 250 g
cukier 1/2 szklanki

polewa

czekolada mleczna 100 g
mleko 5 łyżek
masło 50 g

dodatkowo

biszkopty okrągłe
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Cycki Murzynki"

Ciasto:
Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier.
Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.


Krem:
Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki.
Resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń
i dokładnie wymieszać.
Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby
budyń się nam nie przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika
i ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas
ucierając.

Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników.


Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu.
Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą.
Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 13.04.2015 15:25
super ciastoo
agnieszka214 31.03.2015 14:44
lubie to ciasto jest pyszne
Ola1young 31.03.2015 12:11
lubię to ciasto :)
Kasia35 31.03.2015 10:57
świetne to ciasto :)
gosia1988 31.03.2015 09:58
zjadłabym kawałek :) na pewno smaczne
dodi 31.03.2015 09:54
ale pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak