Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier kryształ
1 szklanka -
olej
1/2 szklanki -
mąka pszenna
2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
3 -
kakao
2 łyżki -
sól
1/2 łyżeczki -
cukier puder
-
cukinia
2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto cukiniowe z keksówki
Po tym czasie odciskamy ją od nadmiaru soku i odmierzamy 2 szklanki.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą mase.
Dodajemy olej i nadal miksujemy.
Do masy jajecznej wsypujemy powoli "suche' składniki i dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukinie i już na najniższych obrotach miksujemy około 5 minut.
Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i odbsypanej mąką formy keksówki o długości 28 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)