Ciasto cukiniowe z keksówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • olej

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    3
  • kakao

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

  • cukinia

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Solimy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie odciskamy ją od nadmiaru soku i odmierzamy 2 szklanki.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą mase.
Dodajemy olej i nadal miksujemy.

Do masy jajecznej wsypujemy powoli "suche' składniki i dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukinie i już na najniższych obrotach miksujemy około 5 minut.

Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i odbsypanej mąką formy keksówki o długości 28 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 09.03.2014 17:28
Pyszny pomysł :)
Mysiunia 07.01.2013 14:33
Bardzo lubię ciasto z cukinii :) Ja robię z dodatkiem startej czekolady, rzeczywiście jest świetne :)
Anna169Hosz 19.09.2012 07:54
Wygląda tak "normalnie", że aż trudno uwierzyć, że ma w sobie 2 szklanki cukinii:)
ElizaT 06.09.2012 08:07
nie miałam okazji jeszcze takiego spróbować
Habibi 31.08.2012 08:44
Ja piekę nieco inne ciasto (piernikowe) z cukinią lub kabaczkiem, ale ogólnie kocham ciasta z dodatkiem warzyw, bo są niezwykle inspirujące :) Twoje już mi się podoba :)
adelajda 28.08.2012 19:20
fajny przepis do wypróbowania !
edyta44 28.08.2012 11:01
napewno dobre
olkaaa 26.08.2012 10:21
jeszcze nie miałam okazji próbować
IZABELA29 25.08.2012 10:57
wcale nie czuć w nim cukinii choć miałam obawy co do tego, bo z dziećmi nigdy nie wiadomo czy by chciały je zjeść .
Wacław 25.08.2012 10:53
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat