Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej rzepakowy
130 gram -
ksylitol, cukier lub miód
250 gram -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki -
jaja
4 sztuki -
kefir
300 gram -
kakao gorzkie
100 gram -
cukinia
500 gram -
mąka żytnia
250 pełnoziarnista
Przepis i sposób przygotowania Ciasto cukiniowe mocno czekoladowe
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę.
Żółta zmiksować z olejem i ksylitolem. Dodać kefir, makę, kakao i sodę. Dalej miksować.
Następnie połaczyć delkatnie ciasto z piana z białek, przy pomocy łyżki.
Na samym końcu dodać starta cukinię.
Piec ok. godziny w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
Komentarze (10)