Ciasto cukiniowe mocno czekoladowe

Ciasto cukiniowe mocno czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    130 gram
  • ksylitol, cukier lub miód

    250 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • jaja

    4 sztuki
  • kefir

    300 gram
  • kakao gorzkie

    100 gram
  • cukinia

    500 gram
  • mąka żytnia

    250 pełnoziarnista
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto cukiniowe mocno czekoladowe

Cukinię obrać (jeśli ma gruba skórkę), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę.
Żółta zmiksować z olejem i ksylitolem. Dodać kefir, makę, kakao i sodę. Dalej miksować.
Następnie połaczyć delkatnie ciasto z piana z białek, przy pomocy łyżki.
Na samym końcu dodać starta cukinię.

Piec ok. godziny w nagrzanym do 180st.C piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Klausia 13.11.2014 16:45
dzisiaj wypróbuję ten przepis
Habibi 13.10.2013 16:50
Piekę brownie z cukinią - zawsze zadziwia, choć smakuje pysznie :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/242572/brownie-z-cukinia-dukan.html
monisia1977 09.10.2013 06:47
fajnie wygląda
Ilona_eS 08.10.2013 20:54
ciasto cukiniowe, pierwsze słysze. Zapowiada sie ciekawie w smaku:)
Luki 08.10.2013 17:28
przepis godny uwagi
everay 08.10.2013 11:41
pięknie wygląda
joanna30 08.10.2013 09:24
Świetny porzepis :) zabieram sobie do wypróbowania
noninka77 08.10.2013 09:04
super przepis:)
Wiesława1 08.10.2013 07:43
takiego jeszcze nie jadłam i nie robiłam
Krzysztof15 08.10.2013 07:28
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat