Ciasto budyniowo jabłkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 l
  • budyń śmietankowy

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pulchną masę, dalej ucierając wsypywać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek ubitą na sztywno. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzy czwarte ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, wyłożyć jabłka, wyrównać. Następnie wylać gorący budyń i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 12.07.2013 11:40
Przepis wart wypróbowania.
jeta72 15.04.2012 18:59
super!!!
Iwona51 13.09.2011 10:54
pycha
Ewa111 08.08.2011 11:57
robię podobne ,bardzo smaczne ciasto
pigila 26.01.2011 09:18
do wypróbowania
MAR3STA 08.11.2010 11:20
smaczne ciacho!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat