Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto brzoskwiniowe z bezą

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 220 gram
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
żółtko jajek 3 sztuki
jogurt naturalny 3 łyżki
białka-piana szklanka
cukier-piana szklanka
brzoskwinie 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe z bezą

Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą lub mąką.

Składniki na ciasto zagniatamy.

Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę, naciągając je lekko na brzegi. Nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok. 20minut w temp. 180st (aż się przyrumieni).

W tym czasie obieramy brzoskwinie i kroimy je w kosteczkę.

Ubijamy białka ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy budyń, mieszamy.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy owocami, a pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy takie beziki. Całkiem spore bo i piany jest dużo. Równie dobrze możemy nałożyć pianę łyżką i porobić fantazyjne fale.

Znów wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150-160st około 30 minut.

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 21.10.2012 10:57
na pewno bardzo smaczne;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak